Jeesuksen tarina Raamatussa – paras Raamatunlukuohjelma 2021

Arto Siitonen:

Viime tammikuussa kerroin tällä blogisivulla suunnittelevani maailman parasta Raamatunlukuohjelmaa. Se on suuri tehtävä. Jumala on ihmeellisellä tavalla auttanut minua suoriutumaan tästä haasteesta.
Raamattu on Jumalan sana Se ei ole vain yksi kirja vaan 66 kirjan pienoiskirjasto, jonka teksti voidaan lukea usealla tavalla ja eri järjestyksessä. Siihen ei ole yhtä ainoaa oikeaa menetelmää. En kuitenkaan suosittele ”sormipaikka-” tai ”aakkosjärjestys”-menetelmiä, koska ensimmäinen on umpimähkäinen ja toisessa lukeminen alkaa Aamoksen kirjasta. Se ei ole hyvä vaihtoehto.
Yksinkertaisin ja luonnollisin on ns. ”kannesta kanteen” -menetelmä. (jatkossa KK). Siksi suurin osa lukuohjelmista käyttää sitä sekä Vanhaan (Vt) että Uuteen testamenttiin (Ut). Tekstin ymmärtämisen kannalta se ei ole selkein tapa lukea Raamattua, koska Raamatussa asiat eivät ole aikajärjestyksessä. Tähän Kronologinen Raamattu (Krono) tarjoaa ratkaisun, mutta siinäkin lukuohjelmassa on ongelmia. Siksi olen suunnitellut uuden lukuohjelman: Sen nimi on: ”Jeesuksen tarina Raamatussa” (lyh. JTR). Siinä on useita hyviä ominaisuuksia, joita ei löydy muista lukuohjelmissa. JTR:n muoto on tarina.
Tarina on kertomus siitä, miten alkutilanteesta tiettyjen vaiheiden kautta päädytään uuteen tilanteeseen.
Joitakin Raamatun kohtia on vaikea ymmärtää. Syy voi olla väärä asenne tai tiedonpuute (Joh 3:3–16; Jes 55:9; 2. Piet 3:16). JTR:n tavoite on helpottaa ymmärtämistä. Siksi tekstien järjestystä on muutettu. JTR myös kirkastaa Kristusta Raamatun keskiössä. Tämä on toinen tavoite. Tämän voi kiteyttää siten, että peruskysymys ei ole mitä Vanhassa ja Uudessa testamentissa lukee vaan mitä ne kertovat Jeesuksesta.
Raamatun jakeiden sisältöä en ole muuttanut enkä niitä selittele. JTR:ssä on paljon hyviä ominaisuuksia. Seuraavassa esitän JTR:n neljä keskeistä hyvää ominaisuutta.
1. JTR- lukuohjelman rakenne ei ole kategorinen eikä kronologinen vaan tarina.
Koko Raamatun lukuohjelmana tämä on ainutlaatuinen. Asiaa valaisee seuraava esimerkki.
JTR:n lukuohjelma alkaa 22.12. Vt:n lopusta – (Mal 3:23–24), jolloin ensimmäisenä luetaan Johannes Kastajan syntymästä profetia ja sen toteutuminen

2. Kristilliset juhlapyhät
KK-lukuohjelmassa Jeesus syntyy tammi – toukokuussa 4 kertaa ja kuolee eri päivinä 4 kertaa.
Kronon lukuohjelmassa Jeesus syntyy 7.tammikuuta. Ja kuolee ristillä 8. kesäkuuta 4 kertaa.
KK-menetelmän lukuohjelmassa 24.12. luetaan yleensä Sefanjan kirja ja Ilmestyskirjan 15. luku. Ne eivät ole kovin jouluisia
JTR:ssä on tämä asia huomioitu täysin eri tavalla. Jeesus syntyy jouluna ja kuolee pääsiäisenä. Jouluaattona JTR:ssä luetaan ensin Vt:n ja sitten Ut:n jouluevankeliumi.
Pääsiäisenä sekä Vt että Ut luetaan oikean aikaan. Palmusunnuntaina Mooses menee Egyptiin ja Jeesus Jerusalemiin. Kummatkin päästääkseen orjat vapaiksi, jota tulee juhlan nimi: ”Pääsiäinen”.

3. Messiasprofetiat todistavat, että Jeesus on Messias. Niitä on Raamatussa n. 300 ja JTR:ssä yli 70. Esim. Matteuksen evankeliumissa yhden vuorokauden aikana torstai-illasta pitkäperjantai-iltaan toteutui 25–30 Vt:n messiasprofetiaa.

4. Teemat evankeliumeista
Evankeliuminen tekstit on jaettu viiteen pääteemaan, jotka ovat: Jeesus ja opetuslapset/ Ihmisten ja Jumalan säännöt/ Tunnusteot/ Saarnat sekä Vertaukset ja profetiat.

JTR alkaa 22.12.2020 ja päättyy 15.12.2021. Koko Raamattu luetaan vuodessa (51 vk). Jeesuksen tarina on tarkkaan mietitty älyohjelma. Lukuohjelmassa on kuusi osaa, joiden nimet ja sisällöt ovat seuraavat:
1. Johdanto (J. Kastajan syntymästä Jeesuksen kasteeseen), 2. Kulmakivet (1. Moos ja evankeliumit), 3. Kliimaksi eli huipennus (Pääsiäinen), 4. Laki ja Pyhän Hengen odotus (2.–5. Moos ja Helluntai) 5.Seuraukset (kuninkaat, profeetat ja kirjeet) ja 6. Tulevaisuus (Ilmestyskirja).

JTR- Raamatunlukuohjelman johdanto-osa julkaistaan Malmin Saalem-srk:n Silta-lehdessä 13.12 2020. Tarinan johdanto-osa päättyy 17:1.2021. Toinen osa julkaistaan tammikuussa 2021 tällä blogisivulla tai jossain toisessa mediassa.

Lähdeaineistona JTR:n teossa ovat olleet Raamatun (1992) lisäksi
Kronologinen Raamattu
– Jori Brander; Data Universum Oy 2007
ja
Sana Elämään, Kommentaariraamattu
– Aikamedia 2018