Paras Raamatunlukuohjelma 2021, osa 2

Ohjelman käyttöopas
Ohjelman toinen osa on nimeltään ”Kulmakivet”. Se tarkoittaa, että nyt tullaan Raamatun ytimeen. Tämä osa sisältää Vt:sta 1. Mooseksen kirjan ja Ut.sta keskeisen osan Jeesuksen toiminnasta.
Johdanto-osassa (osa 1) luettiin evankeliumien tekstit siihen asti, kun Jeesus meni kasteelle ja Saatanan kiusattavaksi. Sen jälkeen alkoi Jeesuksen varsinainen toiminta. Tämä toinen osa lukuohjelmaa päättyy Palmusunnuntaihin, jolloin Jeesus ratsastaa Jerusalemiin ja alkaa pääsiäisviikko (osa 3).
Ohjelmassa jatkuu viikkorytmi. Kulmakivet lukuosa kestää 10 viikkoa. Siinä on viikoittain vaihtuva teema. Kullakin viikolla maanantai ja tiistai luetaan Moosesta. Keskiviikkona teemaa tarkastellaan kolmen profetian kautta. Ensimmäinen kuvaa Jeesuksen roolia/luonnetta ja toiset kaksi evankeliumeissa toteutunutta toimintaa tai tapahtumaa. Torstaista sunnuntaihin luetaan jokaisesta evankeliumista teemaan liittyvät raamatunpaikat (2–4 kpl/pv). Matt (to); Mark (pe); Luuk (la); Joh(su)
Onko hyötyä lukea Raamattu näin jaettuna eri teemoihin? On, monella tavalla, esim.
1. Raamatusta ja Jeesuksen toiminnasta saa jäsennellyn ja kattavan käsityksen. Evankeliumien tekstit samoista tapahtumista täydentävät toisiaan.
2. Lukemalla Raamatun tekstejä eri järjestyksessä mihin on tottunut, siitä saa uuden näkökulman.
Uuden näkökulman saa myös kronologisesta Raamatusta sillä erolla, että tässä ohjelmassa ei samaa tapahtumaa lueta useasta evankeliumista samana päivänä vaan peräkkäisinä päivinä
3. Keskiviikon profetiat osoittava, että Jeesus toimi kirjoitusten mukaan. Se vahvistaa uskoa.

Teemojen valinta ja määritys sekä evankeliumien tapahtumien kohdistus niihin tulee tämän ohjelman tekijältä. Lukuohjelman vaatimusten mukaisesti luetaan Raamatun tekstit kokonaan. Evankeliumien teksteistä osa oli johdanto-osassa ja osa tulee vasta seuraavissa lukuohjelman osissa.

Lukuohjelma on tämän blogin liitteenä olevassa taulukossa ”RLO Teema”. Teema ja profetiat on otsikoitu. Olen kirjannut myös Mooseksen kirjasta mielenkiintoisia yhtymäkohtia viikon teeman. On hyvä huomata, että ne eivät kuitenkaan ole Raamatun profetioita.

Teemamenetelmän vaihtoehtona evankeliumit voidaan lukea myös perinteisessä järjestyksessä evankeliumi kerrallaan. Siitä on blogin liitteenä erillinen taulukko ”RLO perinteinen”.
Kulmakivet asettuvat paikoilleen lopullisesti lauantaina viikolla 12. (27.3. 2021) Pääsiäinen Vt:n mukaan käynnistyy, kun Mooses palaa Egyptiin ja Ut:ssa Jeesus ratsastaa Jerusalemiin. Molemmilla on Jumalalta saatu tehtävä vapauttaa orjat, mutta siitä enemmän, kun päästään sinne asti.

Arto Siitonen

RLO perinteinen

RLO Teema