Sormianalogia – mikä on tärkeintä elämässäni

Oletko koskaan miettinyt, mitkä asiat ovat elämässäsi tärkeimpiä? Minä ainakin olen ja uskon, että useimmat meistä ovat. Asian jäsentämiseksi itselleni olen käyttänyt sormianalogiaa, jonka haluan esittää tässä blogissani. Jotta asiat pysyisivät hallinnassa, rajataan ne viiteen tärkeimpään. Asiat ovat kullakin yksilölliset ja keskeistä onkin niiden merkittävyys ja keskinäinen riippuvuus.

Useimmilla on kädessä 5 sormea. Minulla 5 tärkeintä osa-aluetta ovat seuraavat:

Peukalo on tärkein. Se edustaa suhdetta Jumalaan ja sieluni pelastumista-siis uskoa. Sormista peukalo on erityisasemassa. Peukalo voi toimia kaikkien muiden sormien parina. Kun laittaa käden nyrkkiin tai tarttuu johonkin esineeseen, on peukalo välttämätön, jotta syntyy pitävä ote. Peukuttaminen on tuon sormen nostamista ylös kohti Jumalaa käsi nyrkissä, jolloin muut sormet ovat kämmenen suojassa. Niin kuin emme voi ilman Jumalaa mitään tehdä, niin samoin on kädessä peukalonkin laita. Mutta peukalo voi olla myös väärässä paikassa, kuten keskellä kämmentä. Ne joilla on näin huonosti asiat, huomaavat pian, että se kyllä on komeasti esillä, mutta käytössä melko hyödytön. Tähän sormeen liittyy myös muuta analogiaa, kuten ”peukalosääntö” tai ”peukaloiminen”. Voi olla vaikeaa, mutta siitä huolimatta toivon, että Jumala peukaloisi minun elämääni enkä minä lähtisi peukaloimaan Jumalan sääntöjä.

Seuraava on etusormi. Minulla se edustaa ihmissuhteita: parisuhdetta ja ystäviä. Kun kättelen ihmisiä, ottaa kosketuksen ensin vastaan etusormi ja sitten peukalo. Sitten tulevat kämmen ja muut sormet. Etusormi on peukalon kanssa jo hyvä pari ja niiden kanssa askaroin kaikkein eniten. Koska en hallitse ”10-sormijärjestelmää” kirjoitan tätäkin blogia etusormijärjestelmällä, jossa toinen etusormi toimii ja toinen etsii. Sama pätee ihmissuhteisiin. Siinäkin etsitään ja toimitaan.

Pisin kaikista on keskisormi. Minulla se on psyykkinen ja fyysinen terveys. Pisimpänä sormena se näkyy kauas. (Sinulla voi sormilla olla toinen pituusjärjestys). Se myös ottaa ensimmäisenä iskut vastaan. Viime aikoina on ollut melkoisesti pulmatilanteita tämän sormeni kanssa ja joskus tekisi mieleni näyttää ”kansainvälistä merkkiä”, joka osoitetaan keskisormella. Tämän välttämiseksi saan onneksi tukea muilta sormilta.

Neljäs sormi on nimetön, joka minulle kuvaa nimettömän nimensä mukaisesti vaihtelevasti erilaisia asioita. Tällä hetkellä parhaiten sitä kuvaa Suomessa vallitseva hyvinvointi ja elämisen ulkoiset tekijät. Saan asua suomalaisena Suomessa. Infrastruktuurin taso on korkea. Minulla on kohtuullisen hyvä työpaikka ja yhteiskunnallisesti tulevaisuus näyttää turvatulta, mikäli nyt tässä globaalissa maailmassa voi mikään olla turvattua ja varmaa, paitsi jatkuva muutos.

Nimetön on lähellä keskisormea ja koen, että se on hyvä apu vammautuneelle keskarille.

Viimeisenä kaikista on pikkurilli. Se on pienin ja muista riippumattomin. Kun yrität taivuttaa muita sormia, huomaat, että ne aika helposti taipuvat nivelistään riippumatta muista sormista, vaikka ovatkin toisistaan riippuvaisia. Sen sijaan pikkurilliä tavuttaessa väkisin ainakin nimetön seuraa sen mukana. Jotain yhteistä niillä on. Vaikka pikkurilli on pieni tekijä suhteessa muihin, se taipuu muita kohti ja pyrkii lisäämään vaikutusvaltansa. Vaikka se on pieni, me rakastamme sitä.

Pikkurilli on raha. Sanotaan, että joku kietoo toisen pikkusormensa ympärille. Se isottelee ja käyttää valtaansa muihin. Toki sitä tarvitaan, mutta siitä ei lopulta ole apua, jos muut sormet ovat vioittuneet. Se ei lisää uskoa, paranna ihmissuhteita tai terveyttä eikä takaa turvaa ja arvostusta.

Hyvä lukijani ! Sinulla on varmasti erilainen tärkeysjärjestys kuin minulla. Olipa asioittesi järjestys mikä tahansa, toivon, että ymmärtäisit peukalon merkityksen.

Yksi varoitus:                      Asenne tulee olla kohdallaan. Tämäntyyppisissä analogiaharjoituksissa voi muuten mennä pahastikin harhaan arvojen suhteen.

 

Arto Siitonen