Joululahjoja Jeesukselle

Elämme jälleen joulun aikaa. Joulu on myös lahjojen antamisen aikaa. Vanhemmat muistavat lapsiaan lahjoilla. Kulttuurissamme on kaunis tapa muistaa myös muita läheisiä  ja ystäviä. Ilmeisesti lahjojen antaminen heijastelee tietoisesti tai tietämättä kaikkein parasta lahjaa, kun Jumala antoi  Poikansa syntyä ihmiseksi – jokaista ihmistä varten.

Sisintäni on joulun lähestyessä puhutellut  Itämaan viisaat miehet, Pian Vapahtajan syntymän jälkeen he tulivat Jerusalemiin. Emme tiedä, kuinka monta heitä oli. Näillä salaperäisillä miehillä oli kuitenkin tietoa Jeesuksen syntymisestä. Jerusalemiin tultuaan he alkoivat oitis kysellä, missä on se äsken syntynyt juutalaisten kuningas? Mistä  miehet tiesivät Jeesuksen syntyneen?  He olivat saaneet jotakin kautta tietoja Jumalan Sanasta, koska he  sanoivat” Sillä me näimme hänen tähtensä itäisillä mailla ja olemme tulleet häntä kumartamaan (4 Moos 24.)  ” Kristuksen syntyminen oli tosiaan ilmoitettu profeetan kautta satoja vuosia ennen kuin se tapahtui: Se oli ilmoitettu selvästi :” Minä näen hänet, en kuitenkaan nyt, minä katselen häntä, en kuitenkaan läheltä. Tähti nousee Jaakobista,  ja valtikka kohoaa Israelista. Se ruhjoo Moabilta ohimot, päälaen kaikilta Seetin pojilta” ( 4 Moos 24: 17). Jumala loi aikojen alussa kaiken olevaisen: ” Niin tuli kolmas päivä. Ja Jumala sanoi: `Tulkoot valot taivaan vahvuuteen, erottamaan päivää yöstä, ja olkoot ne  merkkeinä osoittamassa aikoja ja  päiviä ja pienemmän yötä ja suuremman valon paistamassa maan päälle. Ja tapahtui niin. `Jumala teki kaksi suurta valoa, suuremman valon hallitsemaan päivää ja pienemmän valon hallitsemaan yötä sekä tähdet.` Ja Jumala pani ne taivaan vahvuuteen, paistamaan maan päälle ja hallitsemaan päivää ja erottamaan valon pimeästä. Ja Jumala näki, että se oli hyvä ” ( 1 Moos 1: 16 – 18).  

     Jumalan Pojan syntyessä taivaalle ilmestyisi kirkas tähti. Se oli valomerkki pimeässä maailmassa oleville ihmisille. Tietäjät tajusivat, että  aiemmin ilmoitettu lupaus on nyt  täyttymässä. He lähtivät matkaan. Tähteä seuraten he tulivat Jerusalemiin. Siellä he alkoivat kysellä äsken syntynyttä juutalaisten kuningasta. Jerusalem on lähellä Betlehemiä. Jerusalemin ja Betlehemin välimatka on noin 7 kilometriä. Tähteä seuraten tietäjät osasivat perille seimelle ja Jeesus – lapsen luo. ” Nähtyään lapsen he ( tietäjät ) ilahtuivat ylen suuresti. Niin he menivät huoneeseen ja nähtyään lapsen ynnä Marian, hänen äitinsä. Ja he lankesivat maahan ja kumarsivat häntä, avasivat aarteensa  ja antoivat hänelle ( Jeesukselle ) lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa ( Mat 2: 10, 11).

Tietäjien löydettyä Jeesus – lapsen tapahtui monia merkittäviä asioita: 1) He ilahtuivat suuresti ( 2). He kumarsivat häntä ( Jeesusta). ( 3). He lankesivat maahan ja (4 ) avasivat aarteensa ja he antoivat Jeesus – lapselle lahjoja: Kultaa, suitsuketta ja mirhaa. Ne lahjat olivat pian tarpeen, sillä Jeesuksen ajalliset vanhemmat joutuivat lähtemään pakomatkalle Herodeksen julmuutta ja murhanhimoa. Jumala tiesi, että maailman Vapahtajaa tullaan vihamaan täällä kirouksen alaisessa maailmassa. Joulun Herran syntymän aikaiset tapahtumat muistuttavat meitä, että myös Häneen uskovat voimme antaa Jeesukselle joululahjoja, kuten viisaat Itämaan tietäjät kauan sitten. Jeesus on tullut luoksemme tänä jouluna toisen muotoisena. Herraan uskovina tiedämme, että Jeesus on nyt keskellämme pakolaisen, nälkäisen ja hyljeksityn muodossa. Muistaessamme lahjoilla keskuudessamme olevia kodittomia ja pakolaisia lähimmäisiä annamme  ikään kuin joululahjan Jeesukselle.  Joulun Herra vaikuttakoon meissä samaa, joka sai Itämaan tietäjät kumartamaan Jeesus – lasta sekä antamaan Hänelle joululahjoja. Siten ja vain siten saamme sydämeen joulurauhan ja – ilon.

Jussi Jokisaari