Isän metsää

Mieleeni nousi tapaus vuosien takaa. Evankelista matkusti junassa, sillä autoa hänellä ei ollut. Junalla tai bussilla hän liikkui kotimaan eri puolilla ahkerasti. Mitä evankelista tekee? Evankelistan virka on Pyhän Hengen antama lahja seurakunnalle apostolin, profeetan, paimenen ja opettajan viran ohella. Näiden viiden armoitusten välityksellä Jumala jakaa siunauksiaan seurakunnalleen ja sen kautta ulkopuolelle lähellä ja kaukana.
Millaisen mielikuvan evankelista – sana ajatuksiisi nostaa? Hän voi olla mies tai nainen. Pitkä tai pätkä, nuori tai ikääntynyt. Nämä ovat sivuseikkoja. Tärkeintä on se, mitä evankelista puhuu tai sanoo. Sillä evankelista on ihminen, jonka Jumala on kutsunut ja valinnut tiettyyn tehtävään: Hän on henkilö, joka tuo mukanaan hyvän tai iloisen sanoman. Raamatussa kerrotaan useista evankelistoista. Esimerkiksi Filippus ja Timoteus olivat evankelistoja. En tiedä, millaisiksi kummajaisiksi evankelista Suomessa nykyisin mielletään. Tunnen heistä useita. Moni on jo siirtynyt ikuisuusrajan taa. Yksi heistä oli vilkas, elämänmyönteinen ja ahkera evankeliumin viestittäjä. Mies oli lähes aina liikeliepeellä. Hän liikkui yleisillä kulkuneuvoilla junilla tai linja -autoilla. Koko Suomi oli hänen työaluettaan.

Ruotsinkielentaitoisena hän piipahti välillä naapurimaan puolella. Taas kerran mies oli matkalla. Junalla teki sillä kertaa matkaa jossain päin Suomea. Eräältä asemalta nousi junaan arvokkaan näköinen mies. Hän tuli saman vaunuun, jossa evankelista oli. Kävi niin, että herrasmies tuli istumaan evankelistaa vastapäätä. Lippua ostaessaan hän oli tuon paikan saanut. Evankelistan sielussa oli hätä lähimmäisistä ja heidän ikuisesta kohtalostaan. Kun herrasmies tuli istumaan häntä vastapäätä. Evankelista alkoi oitis huokailla Herran puoleen. Hän pyysi viisautta, jotta osaisi lähestyä oikein matkakumppania. Raamatussa on lupaus:” Mutta jos joltakin teistä puuttuu viisautta, anokoon sitä Jumalalta, joka antaa kaikille alttiisti ja soimaamatta niinse hänelle annetaan.” ( Jaak 1: 6 ). Juuri niin evankelista teki. Hän pyysi viisautta Herralta, jotta osaisi lähestyä vastapäätä istuvaa lähimmäistä oikein. Saatuaan ylhäältä toimintaohjeet hän katselee ääneti junan ikkunasta ohikiitäviä maisemia ja tuumii: ” Isän metsää”. Juna porhaltaa eteenpäin metsäisen seudun läpi. Muutaman minuutin välein evankelista tuumii kuin itsekseen: ” Isän metsää.” . Lopulta herrasmiehen uteliaisuus heräsi. Hän kyselee evankelistalta ihmetellen: ”Kenen poika te oikein olette? Juna on kulkenut kymmeniä kilometrejä ja te sanotte, että näkemänne metsät ovat isänne metsiä”, mies pähkäili. Miehen ei tarvinnut kauan olla tietämätön asian suhteen. Evankelista pääsi mielipuuhaansa. Hän kertoi Taivaallisesta Isästä ja Hänen rakkaudestaan. Tiedätkö miten jutustelu päättyi? Se päättyi siihen, että herrasmies tahtoi päästä saman rikkaan Isän lapseksi. Se oli jälleen yksi evankelistan tähtihetkistä. Hän sai opastaa kumppaninsa Kristuksen luokse. Hänen yhteyteensä ja Jumalan armon osallisuuteen.

Oletko tullut ajatelleeksi, että sinä Herraan uskova voit olla myös evankelista? Iloisen – ja hyvän Sanoman ilmoittaja. Jos ei kokoaikaisesti, niin vapaa – aikanasi. Pyydä viisautta Jumalalta, kuten evankelista, jotta osaat lähestyä oikein uskosta osatonta lähimmäistäsi.

Tässä maassa on tuhansia ihmisiä, jotka ovat yhtä tietämättömiä Taivaallisesta Isästä, kuin se herrasmies, joka tuli samaan junavaunuun jossa evankelista matkusti? Taivaallinen Isä on niin rikas, että Hän voi täyttää rikkauksillaan ja hyvillä antimillaan jokaisen ihmisen kaikki tarpeet. Tänään ja ikuisesti.

 

Jussi Jokisaari