Haluatko tulla rikkaaksi?

Otsikon kysymys saattaa tuntua vähintään oudolta. Uskon, että valtaosa suomalaisista haluaisi  olla rikas tai taloudellisesti omavarainen. Toisaalta on täysin selvää, ettei taloudellinen vauraus tuo tyydytystä, eikä takaa onnellista  elämää. Pikemminkin päinvastoin. On lukematon joukko ihmisiä, jotka ovat ahdistuneita ja turhautuneita varallisuutensa ja hyvinvointinsa keskellä. Tätä kirjoittaessani nousi mieleni kätköistä eräs surullinen tapaus vuosien takaa läntisestä naapurimaastamme Ruotsista. Kollegani kanssa olin julistusmatkalla Ruotsissa. Oli kevättalvi ja tilaisuuden alkamisaika lähestyi. Kollegani kanssa ihmettelimme, että tilaisuuteen näytti tulevan vähän kuulijoita. Mietimme, mistä kuulijain pieni määrä johtui. Kun tilaisuuden alkuun oli  muutama minuutti tuli uusia ihmisiä iso joukko.                                                                                       Hetkeä ennen tilaisuuteen alkua joku kertoi kuulijain vähäisyyden syyn: Paikkakunnan rikkain mies oli päättänyt elämänsä oman käden kautta. Tieto oli vavahduttava. Tietenkin se kosketti myös meitä, jotka emme häntä tunteneet. Joskus myöhemminkin on tämä  surullinen tapaus noussut mieleeni. Mikä oli asia, joka johti rikkaan miehen niin epätoivoiseen tekoon? Luulen, että suurin tekijä oli toivottomuus. Uskosta osattomalla ei ole tulevaisuuden toivoa, eikä myöskään kirkasta näköalaa ikuisuuteen. Kristittyinä tiedämme, että yksin Jeesus voi antaa meille rauhattomille ja toivottomille rauhan ja tulevaisuuden  toivon, kuten Hän lupasi Joh 14: 27) opetuslapsilleen: ” Rauhan minä jätän teille minun  rauhani  -sen minä annan teille. En minä anna teille niin kuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko levoton älköönkä pelätkö”(  Raamattu Kansalle 1999 ) Toisin sanoen. ihmisen, joka tuntee Kristuksen ei tarvitse pelätä tulevaisuutta, ei kuolemaa, eikä ikuisuutta! Tässä mielessä Herraan uskova on rikas. Eikö totta? Voiko joku omistaa vielä enemmän? Kyllä voi!

Vuosia sitten olin potilaana isossa keskussairaalassa. Huoneessa oli kahdeksan potilasta. Vierastunti oli päättynyt, mutta hoitotoimenpiteet eivät vielä alkaneet. Huoneessa oli aivan hiljaista. Se jatkui useita minuutteja. Lopulta katkaisin  hiljaisuuden ja tiedustelin potilastovereiltani: ” Millainen ihminen on teidän mielestänne rikas?” Hiljaisuus jatkui kotvan aikaa. Lopulta maakunnasta oleva iäkäs  potilas vastasi: ” Minun mielestäni sellainen ihminen on  rikas, joka on tyytyväinen elämäänsä.” Kommentoin isännän vastusta.. Mielestäni isännän vastaus oli hyvä. Annoin siitä tunnustuksen  hänelle.  Toiset potilastoverit olivat hiljaa. Kukaan ei sanonut sanaakaan. Tarkoituksella halusin saada keskustelun syntymään. Siksi sanoin: ” Minun mielestäni sellainen ihminen on rikas, jolta ei puutu mitään.” Vieläkään ei syntynyt ajatusten vaihtoa. Hämmästelin sitä. Lopulta korotin ääneni ja toin esille oman mielipiteeni. Niinpä sanoin. ””Haluan kertoa, että tällä vuoteella lepää nyt rikas mies!” Jatkoin: ” Ei minulla ole paljon rahaa, eikä metsää, eikä muutakaan omaisuutta. Siitä huolimatta väitän olevani rikas, sillä minulta ei puutu mitään.” Kaikkea, mitä tarvitsen on tarpeeksi. Mitään ei ole liikaa. Mutta toisaalta minulta ei puutu mitään! Enkö olekin rikas? kyselin potilastovereiltani. Lopulta paljastin heille  rikkauteni lähteen.  Luin Psalmin 23: ensimmäisen jakeen:” HERRA ON MINUN PAIMENENI, EI MINULTA MITÄÄN PUUTU.”

Luultavasti potilastoverini ymmärsivät, mikä oli tehnyt elämäni rikkaaksi. Ainoatakaan vastalausetta ei esitetty. Vuoteeni kohdalla käytävän toisella puolella oleva  potilastoverini oivalsi, mitä tarkoitin. Hän alkoi sättiä naapuriaan tähän tapaan: ”Se sanoo olevansa uskovainen. Siitä huolimatta hän on äärimmäisen ahne. Hän  hamuaa ja kerää mammonaa niin paljon kuin ehtii . Näin” potilastoverini valisti minua tietämätöntä. Valitettavasti keskustelu päättyi  henkilökunnan saapuessa huoneeseen. Siihen päättyi myös potilaiden juttutuokio.

 

Lopuksi muutama sana. Jos haluat tulla rikkaaksi, sinulla siihen  on mahdollisuus: Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin ottaa Herra Jeesus vastaan! Jos luovutat elämäsi ohjat Kristukselle, Hän antaa sinulle todella rikkaan, jännittävän ja mielenkiintoisen elämän! Nyt puhun kokemuksistani. Pitkän elämäni aikana en ole tarvinnut tupakkaa, kaljaa, alkoholia, huumeita enkä mitään muita huumaavia tuotteita. Kaikki edellä mainitut ovat korvikkeita, tai vastikkeita. Sitä paitsi kaikki edellä mainitut nautintoaineet ovat terveydelle vaarallisia. Mielestäni on järjetöntä turvautua korvikkeisiin, jos aitoa on tarjolla!  Ja vieläpä ilmaiseksi ja lahjaksi!

 

Mieti hetki kannattaako sinun jatkaa sisäisen janosi sammuttamista korvikkeita nauttien. Sillä Jeesus haluaa  antaa lupauksensa mukaan sinulle yltäkylläisen elämän jokaiselle, sitä etsivälle ” Minä olen ovi, jos joku   minun kauttani menee sisälle, niin hän pelastuu ja hän on käyvä sisälle ja käyvä ulos ja löytävä laitumen. Varas ei tule  muuta kuin  varastamaan, tappamaan ja  tuhoamaan. Minä olen tullut, että heillä ( kaikilla ihmisillä )olisi elämä ja olisi yltäkylläisyys” ( Johannes 10:  9, 10 ).Joulun Lapsi Jeesus, on paras joululahja sinulle ja jokaiselle ihmiselle! Lahja on vain otettava vastaan. Kun niin teet saat arvokkaimman lahjan,  sen kautta saat sisäisesti  rikkaan elämän, eikä sinulta puutu mitään!  – Jussi Jokisaari